Mustafa Kemal Atatürk’ün vatanseverliğin en derin duyguları içerisinde 1919 yılının 19 Mayıs günü Samsun’da attığı ilk adım, milletimizin bağımsızlığı ve cumhuriyetimizin kuruluşu yolunda atılmış en önemli adımdır. Bu yüzden, Türk milletinin verdiği bu onurlu mücadelenin adı olan 19 Mayıs’ın, yıldönümüne ulaşmanın mutluluk ve heyecanını ilk günkü sevinçle yürekten hissediyoruz.
15 Mayıs 1919’da İzmir, Yunan işgal kuvvetleri tarafından işgale uğramıştır. 16 Mayıs Cuma öğleden sonra İstanbul’dan yola çıkan Mustafa Kemal, Bandırma Vapuru ile zor şartlarda geçen ve 3 gün süren yolculuğun ardından 19 Mayıs günü Samsun’a ulaşmıştır. Bu tarih bir milletin kurtuluşu ve egemenlik davasının başlangıcı olacaktır.
Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak Türk tarihinde ilk defa egemenliği kişisel olmaktan çıkarmıştır. Milli egemenlik anlayışının esas olduğu bir devlet yapısına geçiş sürecini başlatmıştır. Atatürk, Samsun’a ayak bastığı andan itibaren, Anadolu’da tek idare, tek devlet, tek egemenlik ve tek meclis fikirlerinden hareket ederek, manda ve dış egemenlik kavramlarını reddetmiş, her alanda gerçek “Millî Egemenlik” ilkesini uygulamıştır.
Memleketin içine düştüğü kötü durum karşısında kimi yazar ve aydınlar, büyük bir devletin yönetimine girmeyi kabul etmekten başka çare göremediler. Mustafa Kemal Atatürk ve milli mücadele komutanları millete güveni esas alan bir hareketin peşinde olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk adlı eserinde memleketin o dönem içinde bulunduğu durumu özetlemiştir: “Bu durum karşısında bir tek karar vardı. O da Milli Hakimiyete dayanan, kayıtsız şartsız, bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak! İşte daha İstanbul’dan çıkmadan önce düşündüğümüz ve Samsun’da Anadolu topraklarına ayak basar basmaz uygulamasına başladığımız karar, bu karar olmuştur.” demiştir. 19 Mayıs 1919’da tohumları atılan bu fikir, milli mücadele yıllarında açılan meclisimiz ile şekillenmiş ve 1921 anayasası ile hukuki güvence altına alınmıştır.
19 Mayıs, yalnızca Türk milletinin değil tüm mazlum devletlerin kurtuluş umudunun adıdır. Samsun’dan başlayan bu umut, önce Anadolu’yu daha sonra tüm mazlum devletleri sarmıştır.
Memleketin zor günlerinde Samsun’a ayak basan Mustafa Kemal Atatürk, milli mücadelenin bu ilk adımını gençlere ithaf etmiştir. Nutuk’ta bunu çok net ifade etmiştir. “Gençler! Cesaretimizi artıran ve sürdüren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve irfanla, insanlık meziyetinin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk. Onu yüceltecek, yaşatacak olan sizsiniz.”
TBMM’nin 20 Haziran 1938 tarihli 3466 sayılı kararı ile “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kabul edilmesini sağlayarak Türk gençliğine verdiği önemi ortaya koymuştur.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve milli mücadelede yer alan silah arkadaşlarını, bağımsızlık adına tarlasından, evinden kopup kürekle, kağnıyla savaş meydanlarına koşan kahraman Türk halkını ve bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; bayramınızı en derin duygularımla tebrik ediyorum. Milli bağımsızlığı tam hissettiğimiz, milli iradenin etkin olduğu, her şeyin güzel olduğu bir Türkiye diliyorum.
Bir yanıt bırakın